Грижи за здрава морава

Грижи за здрава морава
5 юли 2021

Тревата е по-зелена и по-безопасна без синтетични торове и химически хербициди.

Отглеждането на трева без плевели без химикалите, които могат да навредят на домашни любимци, деца и диви животни изисква известно знание и планиране

Най-бързият билет за красива, устойчива морава започва със здрава, жива почва. Това означава да засадите това, което ще се справи добре във вашия климат, поливайте дълбоко, но рядко и избягвайте използването на опасни и скъпи химически торове и пестициди

Избор на трева

Колко активно използване ще има на тревата ?
Колко излагане на слънце има?
Различно ли е в различните части на двора?
Колко вода искам да използвам?
Каква естетика търся?
Какъв зимен цвят искам?

Родните треви се нуждаят от минимално внимание.

Необходими са по-малко изменения на почвата.
Използва се по-малко вода.
Родните треви изискват по-малко време от вас.
Тъй като тези треви са адаптирани към вашия район, те са по-твърди.
Помислете за засаждането на разнообразен масив от сортове, а не един или два. По този начин вашата морава ще може да издържа на трудни условия на околната среда.

Торене
Първо разберете от какво се нуждае вашата почва.
За да разберете какъв тип почва имате , с основа или киселинна, е достатъчно да погледнем плевелите, които растат върху нея:

1) кисели и тежки почви – предимно расте хвощ, киселец и живовляк, сребрянка,обикновен пирей, лютиче, великденче, мента
(Един добър начин да намалите киселинността на почвата е като използвате пепел – 1 чаена чаша на 1 квадратен метър площ.)

2) слабо кисела или неутрална- Пшенична трева, лайка, червена детелина, пирей, повотица, люцерна

3)Леки почви, богати нo оpганични вещества-растат коприва и динка

4)Песъчливи почви – лопена и врабчовите чревца

5)Алкална почва- Мак

Косене

Когато дойде време за косене на тревата, височината, която режете на всяко острие, се отразява на бъдещия му растеж.

Растенията, които се косят твърде кратко, стават стресирани.
Късата височина на косене инхибира дълбокия растеж на корените, което означава, че ще трябва да поливате повече.
Ако тревата е твърде къса, има по-малко от нея, за да засенчи почвата, което води до по-бърза загуба на влага.
Ако тревата е оставена твърде висока, излишните изрезки от трева (когато я косите) могат да задушат тревата.

Поливане
1)Тревните площи с интензивно поддържане се нуждаят от ежедневно поливане. Нормата за поливане е 10-15 л/м². 2)Младите тревни площи се поливат в интервал на 1-3 дни. Във фазата на братене се поливат с повече вода. 3)Старите тревни площи може да се поливат и веднъж седмично, което не е препоръчително. Идеално е поливането, при което влажността на почвата е 60-80℅ от пълната почвена влажност.
С поливането не бива да се прекалява, защото увеличеното водно количество разхлабва тревния чим. Поливането е хубаво да се прави веднага след косене. Най-подходящо време за поливане е привечер.

Други обработки на тревната площ
1)Грапене: извършва се през пролетта с помоща на гребла, брани или ротационни четки. От повърхността на тревния чим се отстранява старата отмряла трева, изсъхналите листа, клони и др.

2)Повърхностно пробождане: с конни или ротационни мотики. Допринася за разрушаването на кората и за подобряване на аерацията.

3)Аериране: най-радикалният метод за възобновяване и подмладяване на тревния чим. По-дълбоко пробождане 6-12 см със специални аериращи машини, а може и със специални гребла.

4)Вертикулиране: извършва се с култиватори при уплътнени почви. Те прорязват сплъстения почвен слой на растояние 3-5 см и на дълбочина 5-10 см.

5)Валиране: върху просъхнала повърхност, способства за укрепване на чима при мразоизтегляне и ускорява израстването на тревата.

Съхраняване на дъждовната вода

Създаването на система за събиране и съхранение на дъждовна вода е просто. И всеки път, когато я използвате спестявате пари. Навсякъде, където вали дъжд и не прониква в земята, водата може да бъде събрана и да се използва в сухи времена. Така че, ако имате покрив, имате зона за събиране

прочети още

Живата приказна градина

Kакво е приказна градина, ако в нея липсва истинския магически живот от песента на птиците, красивия полет на пеперудите,танца на пчеличките, катерички по дърветата, таралежи под храстите и другите естествени обитатели

прочети още

Първите инструменти

Всъщност няма магически списък с такива инструменти

прочети още