Първите инструменти

Първите инструменти
1 юли 2021

Ръкавици

Ако някога сте опитвали да дърпате коприва или да режете назад трънливи храсти без тях, ще разберете защо ръкавиците са в горната част на този списък. Дори боравенето с доста безобидни изглеждащи растения може да остави ръцете ви възпалени и раздразнени, ако са незащитени. Продължителната употреба на ръчни инструменти също може да нанесе изненадващи щети на голи ръце чрез натиск и триене. Инвестирайте в чифт ръкавици, които са достатъчно здрави, за да ви защитят
от най-бодлите метлички и ще намерите градинарството много по-приятно.

Мистрия за ръце
Когато става въпрос за засаждане, ръчната мистрия е незаменима. Когато избирате такъв, представете си, как да копаете твърди плевели с него и се запитайте дали това ще зависи от работата. Както при всички градински инструменти, дръжте го чист и го съхранявайте на сухо място, за да предотвратите ръжда.

Ръчна вилица
Друг малък, но съществен градински инструмент, ръчната вилица ви позволява да разчупите твърда, буйна почва и да се смесите в ронлив компост, за да постигнете консистенция, в която вашите растения могат да растат корени.

Лопата
Ако имате сериозно копаене, използването на мистрия за ръка ще отнеме цял ден. Вземете лопата с дълги дръжки, заострена за копаене, за да свършите работата за кратко време. Това е градински инструмент, който наистина трябва да бъде добре направен и здрав, защото дръжката ще бъде под силен натиск.

Вилица за копаене
Вилицата за копаене е просто по-голяма, дълга дръжка на ръчната вилка, макар и с прави, а не под ъгъл зъбци. Използвайте я за разхлабване на почвата на по-големи площи или за разбиване на твърда почва преди копаенето.

Рейка
Рейките имат повече приложения, отколкото може би си мислите. Освен че са най-добрият начин за изчистване на листата или клонките от вашата морава, те могат да се използват и за разрохкване на почвата и изравняване на леглата. Можете да избирате между гребени с права глава или гребла с листа с по-дълги, по-леки зъбци.

Секатори
Секатерите са едно от градинските инструменти, за които ще намерите най-много. Без значение какво правите в градината, има вероятност да попаднете на растения, които се нуждаят от рязане. Добрата качествена, остра двойка има невероятна сила на рязане и може да сече през стъбла или клони до ¾ от инч. Не се опитвайте да ги принуждавате да режат нещо по-дебело, или бихте могли да ги затъмните или счупите. Ако имате рози, използвайте секатори, за да отрежете мъртви цветя, след като цъфтежът е прекаран. Това е известно като „мъртва глава“ и насърчава растежа на здравия цъфтеж.

Резачки с дълга дръжка
Това е версия на секатори с дълги дръжки, които са много удобни за достигане до дървета или живи плетове. Остриетата също са по-големи и здрави и така могат да се справят с по-дебели клони с диаметър до 5 см, в зависимост от модела.

Косачка за трева
Ако имате тревна площ от всякакъв размер, е трудно да се поддържа без косачка. Те се предлагат във всички форми и размери, от изцяло ръчни косачки до високотехнологични електрически модели. Ако искате да улесните живота си, най-новите модели ще свършат цялата тежка работа за вас.

Грижи за здрава морава

Тревата е по-зелена и по-безопасна без синтетични торове и химически хербициди. това означава да засадите това, което ще се справи добре във вашия климат, поливайте дълбоко, но рядко и избягвайте използването на опасни и скъпи химически торове и пестициди

прочети още

Съхраняване на дъждовната вода

Създаването на система за събиране и съхранение на дъждовна вода е просто. И всеки път, когато я използвате спестявате пари. Навсякъде, където вали дъжд и не прониква в земята, водата може да бъде събрана и да се използва в сухи времена. Така че, ако имате покрив, имате зона за събиране

прочети още

Живата приказна градина

Kакво е приказна градина, ако в нея липсва истинския магически живот от песента на птиците, красивия полет на пеперудите,танца на пчеличките, катерички по дърветата, таралежи под храстите и другите естествени обитатели

прочети още